Historie

 

Geschiedenis van IJsclub d’n Ouwe Wiel te Herwijnen

 

In de winter van 1963 is het allemaal begonnen toen Jaas Kozijn en Niek van Velzen een ijsbaan hebben aangelegd op de put achter Aaldert De Joode en Niek van Velzen. Deze baan was geschikt voor hardrijden en zwieren. De verlichting werd doormiddel van stalen pijpen van steigermateriaal in de lucht gehangen. De stroom voor de verlichting werd bij omwonende gehaald. Een aantal mensen kwam op het idee om een IJsclub op te richten, dit waren:

-         P. v/d Linden

-         D. Pelle

-         J. Schram

-         H. Donker- Kozijn

-         B. Groen

-         N. van Velzen

-         J. Kozijn

Samen hebben ze de heer v/d Horst (dir. Kofferfabriek) benaderd om voorzitter te worden. De heer v/d Horst heeft hiermee ingestemd en werd zo de 1e voorzitter van IJsclub d’n Ouwe Wiel. Een clubgebouw was er toen nog niet, daarom werd er om beurten thuis vergaderd. Als er een ijsperiode was werd er een schaftkeet geleend bij bouwcombinatie de Zeeuw. In eerste instantie werd er op “de nieuwe put” geschaatst en als het ijs dik genoeg was werd er uitgeweken naar  “de ouwe wiel”. Aan de ene kant van de ijsbaan werd er stroom gehaald bij W. de Jongh en aan de andere kant bij de familie van Arkel. Er stond een marktkraam met een gastoestel om warme chocomel, erwtensoep en koffie te maken, ook kon hier een borreltje worden gedronken.

In de perioden zonder ijs werden er elke vrijdagavond spelletjes georganiseerd in het dorpshuis. Deze spelletjes waren o.a.: sjoelen, tafeltennis, tafelbiljart en kaarten. Muziek werd er afgespeeld doormiddel van een bandrecorder.

Na een tijdje minder actief te zijn geweest en er weer een ijsperiode aanbrak heeft zich een nieuw bestuur gevormd. Dit bestuur bestond uit de volgende leden:

-         W. van Hest

-         B. Biesheuvel

-         N. van Velzen

-         J. Schram

-         P v/d Linden

-         A. de Zeeuw

-         W. van Krieken

-         P. v/d Meijden

-         J. Kozijn

J. Schram had nog een aangename verrassing voor het nieuwe bestuur, er bleek nog een rekening te zijn met 2000 gulden erop.

Dankzij veel vrijwilligers en de inzet van de heren W. van Hest en B. Biesheuvel (die alle vergunningen hebben geregeld) is in het jaar 1985 de ijsbaan met clubgebouw geopend aan de Strobbel te Herwijnen.

Helaas is in het jaar 2008 het clubgebouw en de ijsbaan weer afgebroken, omdat deze moest wijken voor de nieuwbouwwijk  aan Herwijnen Oost. Het wachten is nu op de nieuwe ijsbaan aan de Schoutensteeg.

 

Geschreven door Jaas Kozijn